Aspartam to popularny dodatek do żywności

W XVIII wieku ludzkość opracowała efektywną metodę uprawy roli. To pozwoliło znacznie zwiększyć plony. Po wynalezieniu nawozów wydajność rolnictwa wzrosła jeszcze bardziej. Dodatkowo powstały substancje zabezpieczające żywność przed szybką utratą przydatności do spożycia.

Właściwości aspartamu

 

To wszystko sprawiło, że ludzkości przestał doskwierać brak jedzenia. Także głód przestał być problemem, choć jako zjawisko nadal występuje.

Obecnie jest on jednak spowodowany nieracjonalnym wykorzystaniem zasobów oraz czynnikami politycznymi. W jednych regionach ludzie głodują, natomiast w innych sporo produktów się marnuje i wyrzuca. Napięta sytuacja polityczna w wielu krajach sprawia, że ich mieszkańcy nie mają co włożyć do garnka.

Przyczyną nadal panującego głodu są dysproporcje rozwojowe i nierówności społeczne. Aktualnie są one jeszcze większe niż przed kilkoma stuleciami. Coraz mniejsza grupa skupia w swoich rękach coraz większe bogactwo. To nie pomaga eliminować zjawiska głodu.

Choć bogacze zakładają fundacje walczące z tym problemem, prawie każda pomoc jest w jakimś stopniu marnotrawiona. Żywność otrzymują jedynie wybrani, np. członkowie armii albo ludzie rządzącej partii skupiającej zwolenników dyktatora.

Tymczasem dodatki do żywności mają się dobrze. Jednym z nich jest aspartam (nazywany również błędnie „aspartanem” i „aspatamem”), który stał się zamiennikiem cukru naturalnego. Z tego powodu substancja ta potocznie określana jest sztucznym słodzikiem.

Został wynaleziony w 1965 roku przez Jamesa M. Schlattera. Jak to zwykle bywa przy okazji wynalazków, dokonał tego przez przypadek. Pracował bowiem nad lekiem na… wrzody żołądka.

Do najważniejszych zalet aspartamu należą: słodki smak (słodycz jest 200 razy większa niż w cukrze) oraz znikoma zawartość kalorii. Mogą spożywać go osoby chore na cukrzycę, gdyż środek ten nie pobudza wydzielania insuliny – ma niski indeks glikemiczny. Jego IG wynosi zaledwie 8, czyli o wiele mniej niż naturalnej sacharozy.

Czym jest aspartam?

W przemyśle spożywczym aspartam, który zawiera przede wszystkim kwas asparaginowy (40 proc. składu), fenyloalaninę (40 proc.) i metanol (10 proc.), identyfikowany jest kodem E951. Do produkcji żywności został dopuszczony w 1981 roku. Do napojów dodaje się go od 1983 roku.

Aspartam znajdziemy m.in. w kolorowych napojach gazowanych, jogurtach odtłuszczonych, płynach izotonicznych i innych napojach dietetycznych, niskokalorycznych deserach oraz wszelkiej maści produktach typu light. Powód jest prosty: aspartam jest mniej kaloryczny od zwykłego cukru. Jego zastosowanie pozwala więc zredukować wartość energetyczną wyrobu.