Co to jest grypa żołądkowa?

Grypa żołądkowa jest infekcją wywoływaną przez rotawirusy, adenowirusy lub norowirusy. Objawem choroby jest silne osłabienie, biegunka, wymioty oraz uporczywe bóle brzucha i gorączka. „Jelitówka” przenosi się drogą kropelkową i jest bardzo zaraźliwa.

Grypa żołądkowa to wirusowa infekcja układu pokarmowego, która największe żniwo zbiera jesienią i latem. Najczęściej nazywana jest „jelitówką” i choć trwa zaledwie 2-4 dni, może doprowadzić do groźnego dla życia odwodnienia organizmu. Grypa żołądkowa jest szczególnie niebezpieczna u małych dzieci i osób starszych.

Jakie są objawy grypy żołądkowej?

Objawy grypy żołądkowej są na tyle uciążliwe, że łatwo można zidentyfikować chorobę. Przede wszystkim pojawiają się uporczywe bóle brzucha oraz biegunka i wymioty. W przypadku ostrego zakażenia chory może mieć bardzo wysoką gorączkę, przekraczającą 40stC. Biegunka jest wówczas wodnista, pojawia się jadłowstręt oraz niezwykle silne wymioty.
Nasilone objawy mogą prowadzić do odwodnienia organizmu, przez co chory odczuwa osłabienie, a w skrajnych przypadkach nawet zawroty głowy. Zdarza się to często u osób osłabionych inną chorobą, u osób w podeszłym wieku oraz dzieci. Odwodnienie jest stanem groźnym dla zdrowia i życia. Objawy, które wskazują na odwodnienie to zawroty głowy, osłabienie, ospałość, zmniejszone wydalanie moczu, przyspieszony puls, szybki oddech, zmniejszone napięcie skóry. Stan ten wymaga natychmiastowej hospitalizacji.

Co jeść przy grypie żołądkowej?

Grypa żołądkowe potrafi skutecznie utrudnić, a nawet uniemożliwić normalne funkcjonowanie. Bardzo często towarzyszy jej nietolerancja laktozy, dlatego zaleca się unikanie pokarmów mlecznych. Konieczne jest uzupełnianie płynów, dlatego chory powinien pić dużo niegazowanej wody. Wodę najlepiej pić często, ale małymi porcjami, aby nie prowokować wymiotów. Warto mieć w domu specjalne środki zawierające elektrolity, aby uzupełnić ich niedobór.
W czasie grypy żołądkowej należy unikać soków i kawy, a także surowych warzyw i owoców. Najlepiej spożywać kleik ryżowy na wodzie, ponieważ ma on właściwości łagodzące i delikatnie zapierające. Można jeść również gotowane ziemniaki, rozgotowane jabłka i marchewkę, gotowane buraczki oraz czarne jagody.